GAIK - Donsö 1-5 (1-4)

 

Sen match på Bravida. 20:10 började matchen.Vet inte varför men vi hade en mycket dålig uppvärmning. Vi kom liksom aldrig igång. Sen 19:55 kom domaren och sa att det är avspark om 5 min. Men vi började 10 över ändå. Det var lite snurrigt och stressigt. Samtidigt var jag ute på stan på fikarasten och tryckte i mig massa god kulglass, gammaldags vanilj och browniesmak. Satte sig tydligen helt fel för det kändes som att det skulle komma upp igen på uppvärmningen.

 

Laget:

 

Lehman
Capov Daniel Robert Emil J
Anders Olof Anton
Albert Mackan Albin

 

Bänk: John Nils AT

 

GAIK känns hetare än oss i början. Vi pratade på genomgången hur vi skulle sätta press om deras mittback vill sätta långa bollar bakom våran backlinje. Vi kom väl inte överens om något kontret. Naturligtvis är detta deras spelidé som dom gör riktigt bra. Hela halvleken lyckas dom komma till farligheter genom detta. Vi där uppe är lite yra höns när vi pressar samtidigt är backarna på hälarna varje gång bollen kommer.

 

Men vi har lite Neymar och Messi där uppe... Helt hänsynslösa i avsluten ikväll. Vårt första mål kommer till när deras back gör en yttersida rensning rakt ut i mitten utanför straffområdet. Jag snappar upp och Albert vrålar. Jag släpper den till honom, som pangar in den med en hård bredsida. Tvåan kommer omgående. Mackan möter och släpper på ett fint tillslag till undertecknad. Driver och ger till Albin som viker in och avslutar hur snyggt som helst i Theirry Henrys bottre gavel. Trean kommer när Anders lyckas kommer ner till kortlinjen och spelar "snettinåtbakåt" där Albert står i vanlig ordning. Fyran gör Albin när Albert får en lång boll. Slår ett hård inlägg som Albin förvaltar fint och sätter den i närmsta krysset.

 

Albin, två fina mål mot GAIK

 

Det har nu gått 30 min och dom bägge där uppe briljerar. Efter detta slappnar vi av och börjar slarva. GAIK tilläts göra mer och Olof Möller som sett lite het ut kan sätta ett snyggt mål efter onödigt tappad boll på mittplan.

 

Halvlek och sanningen är att det inte sett så himla bra ut imellanåt. Vi slarvar i uppspelen och ligger fel. Lehman fick rädda oss flera gånger. Nu hade vi två barn där uppe som gjort fina mål. Utan dom hade det sett helt annorlunda ut. Vi har även vart lite heta i snacket och efterslängar. Så 3 gula hann vi dra på oss. Jag, Capov (vem annars) o Daniel. Marcus ut med känning och John ersätter.

 

Ut med en känning i baksidan, så tråkigt

 

Andra halvlek känns som en ända lång transportsträcka. Vi ligger bättre och backar hem. Våra forwards ligger på rulle och det är på direkta bollar på dom som vi anfaller. Nils kommer in för Capov omgående. AT kommer in för Albin. Med kvarten kvar så gör Albert mål när John slår en passning som han förvaltar fint och lägger in som en båge över målvakten.

 

Blev en snabb genomgång av andra halvlek men det är inte så mycket att berätta.

 

- Albert. Vilken spelare, gör mycket poäng.

 

Riktigt het just nu
 

- Albin, som är året yngre än Albert ser spännande ut också. Dom två gör varandra himla bra tillsammans dessutom.

 

- Vi slarvar mycket idag och kommer inte alls upp i nivå rent spelmässigt.

 

- GAIK var bra. Hade det inte vart för Albert och Albins målskytte så vet jag inte hur det hade slutat.

 

- Vi behöver träna mer. Flera som var med idag och inte tränat ihjäl sig det senaste.

 

- GAIK påminner om Hällesåker. Ett stabilt div-5 lag som alltid tar tjafset och fullföljer duellerna.

 

Nu i Juni har vi många som försvinner. Albert ska ut på sjön och missar säkert 4-5 matcher. Jag ska till USA och missar dom två kommande matcherna mot Finlandia samt FCF. Olof ska också till USA och missar tre matcher. Det är tre gubbar som vart med det senaste. Så nu hoppas vi på att dom som inte vart med 100% kör på. John, Emil F, Johan, Jesper, Oliver mm. Det är bra gubbar så kommer dom igång så är det inga problem. Det finns att ta av. 

 

/Anders


VIDEO - målen mot Skottfint

 
Här kommer målen från matchen mot Skottfint, inte världens bästa kvalitet men men...
 
 
 
 
 

DONSÖ - SKOTTFINT 4-0 (1-0)

 

En seriefinal som gav en fin eftersmak.

 

1:an mot 2:an. Dom två lagen som ännu inte förlorat skulle göra upp ikväll. Vi saknade några tunga pjäser men det verkar finnas en bredd i dagens Donsö. Skottfint hade ju fyra vinster och en oavgjord inför dagens match. Dvs två poäng mer än oss. Så om vi vann så skulle vi gå förbi. Vilket var en morot.

 

Vi ställde upp följande:

 

Mattias
John Olof Patrik Emil J
Emil F Anders Anton
Albert Mackan Albin

 

Bänk: Elias Nils AT

 

Skottfint har en kille med en grym vänsterslägga. Han har gjort några mål på skott utifrån. Så det enda vi gick igenom var att inte sätta honom i läge där han kan avlossa.Vi känns hyfsat med i början. Just den här matchen spelar vi inte avvaktande för länge. Första fem min är alltid speciella när lagen känner på varann. Men ganska snabbt så hittar vi bollar på djupet, vinner andra bollar, backlinjen ligger fint och vi på mitten vågar trycka på.

 

Vi har ju speed på kanterna med Emil, Albin o Albert. När vi vi vinner boll och Skottfint är lite ur positioner så är det på dom vi anfaller. När vi bygger spel med tålamod känns det som att vi helst söker Mackan med väggspel eller så söker Patrik sina fina uppspel med en rak bra boll över ytter back på Albin eller Albert.

 

Här slår Patrik en fin boll... 

 

Skottfint har några halvlägen där deras vänsterfot skjuter eller har frispark utanför straffområdet.

 

Efter ca 30 min har vi lite uppbyggnadsspel och Mackan värderar fint och spelar till Albert som klackar med sig bollen och avslutar stenhårt i mål, varken mer eller mindre. Sjukt bra gjort och gött att få in den då jag tycker vi kunde satt någon boll innan. Vi hade flera fina lägen men värderar lite galet eller så är skärpan inte där.

 

I halvtid så är vi rätt nöjda. Jag gnäller lite om att värdera rätt i olika situationer. Amadio tar ut Emil F mot Elias. Vi gör en liten rokad, jag och Anton sjunker lite med Elias framför.

 

Matchen fortsätter på samma sätt. Deras vänsterfot snappar upp ett volleyskott på en hörna som Mattias kommer ner fint på när matchen svänger lite grann. Men i 55:e min så har Elias tagit sig fint in i straffområdet och tar emot ett inspel från Albert på bröstet. Drar sen strumprullare på volley ner i gaveln. Bra teknik där på våran yngste kille för dagen. I kramkalaset efteråt så hetsar Emil J att han ska fira målet på något fint sätt. Elias vågar inte.

 

Strax efteråt så stressar Mackan deras mittback. Denne slår en sedan en alldeles får snål passning som Mackan tar hand om och spelar på bortre stolpen där en ren Albert avslutar på ett tillslag och det står 3-0 med halvtimmen kvar.

 

Het just nu... 

 

Vi sjunker efter det och låser ytor mest. Våra forwards ligger på rulle. Skottfint får en halvchans när jag låter deras deras vänsterfot alldeles för enkelt vända till sin favvofot och skjuta. Mattias kommer ner fint igen och räddar.

 

Med 5 min kvar så kommer Albert igen ner till kortlinjen efter fint spel från Nils. Mackan löper fint mot första och det blir 4-0. Som står sig matchen ut.

 

Laget som avslutade:

 

Mattias
Nils Olof Patrik AT
Emil Anders Elias
Albert Mackan Emil J

 

En bra genomförd match där vi var med från början. Kändes bra att visa framfötterna så här pass i en seriefinal.
Känns som vi har något på gång och det mesta funkar just nu.

 

- Albert fortsätter att göra poäng. Otroligt vass i straffområdet och runt mål. 2+2 idag är grymt. Det gäller att sätta honom i lägen där han kommer rättvänd.

 

- Alla lagdelar gör det dom ska. Mattias räddar det han borde rädda. Backlinjen vinner så gott som varje duell. Vi på mitten ligger rätt och delar på defensiven så vi aldrig går bort oss.
Och dom där framme sprutar in poäng. Så vi har verkligen en bra balans just nu.

 

- Emil F hade en bra första halvlek. Bra snack och värderade passningar. Dessutom blir våra frisparkar farliga varje gång.

 

- Idag saknades ändå viktiga killar och ändå går vi ut och vinner utan några konstigheter. Det är en bredd utan dess like som jag inte vart med om innan i DIS.

 

- Patrik går in på mittbacken idag och är lika bra som vanligt. Hyfsat bra bonusspelare att ha när vi saknar folk.

 

- Våra juniorer ser otroligt spännande ut. Dom har samtliga en fin ungdomlig speed och kroknar inte under 90 min

 

- Tycker vi gör för många juniorvändningar idag. Dvs att när man får bollen felvänd med en back ryggen så släpper man inte till rättvänd utan vänder naivt upp och motståndet tar bollen utan att blinka. Vi får jobba på det.

 

- Det är roligt just nu.

 

Men nu blickar vi framåt mot GAIK på torsdag. Hoppas på 3 poäng då med. 

 


Balltorp - Donsö 1-2 (1-1)

 

Balltorp är ett lag vi har många fina duster mot. 2010 när vi gick upp i fyran så hade vi dom sista matchen på bortaplan. Vi var redan klara vinnare av serien. Dom behövde poäng för att komma tvåa och klättra förbi Näset. Vi vann den med 2-1. Lite lätt grinigt. Näsets lagkapten kom ner till Saltholmen och mötte oss med bubbel eller blommor på nervägen. Året efter så låg vi båda i botten (no shit) i fyran och i sista matchen så möts vi. Vi behövde ta poäng för att klara oss kvar och Balltorp behövde vinna. Tror det blev oavgjort eller så vann vi då också. Det var riktigt grinigt. Men skönt.


Jag kommer faktiskt bara ihåg att vi förlorat en match här. Sen är resten bra minnen.

 

Hursomhelst. Laget som Amadio ställde på banan:

 

Mattias
Capov Daniel Olof Emil J
Anders Anton
Johan Mackan Albin
Albert

 

Bänk Simon G Emil F Elias.

 

Simon G var från start från början men drog vaden på uppvärmningen. Himla kul att han håller på att göra en liten smygcomeback. Simon kan vara ett riktigt as och brukar göra det som krävs för att vinna. Otrolig skönt att ha i egna laget. Albin fick ta hans plats. Annars var det inga konstigheter. Några skador gör att vissa spelare saknas.

 

 Simon G

 

Balltorp är ju uppskattade som en vinnarkandidat så jag var lite osäker på vad som väntade. Jag gillar inte den sidan av mig, att gå in i matcher med känslan av att dom är bättre än oss. Det var dom inte. Men jag antar jag är lättpåverkad när alla snackar upp ett lag.

 

Balltorp känns lite hetare än oss första tio. Vi är inte riktigt med och ligger lite galet i positionerna. Dom har några halvchanser och ett ganska fint läge där deras forward kommer lite ur läge samtidigt som Mattias kommer ut bra och räddar till hörna. Och hörnor hade dom. Det var längesen jag fick så många hörnor emot mig. Men det var egentligen det dom hade. Dueller med våra backar som ledde till hörnor, inga klara chanser om man bortser från det läget Mattias räddade.

 

Vi kändes lite rakare och kom till bättre avslut. Albert är ju som vanligt nära att rinna igenom. Johan kommer runt ett par gånger.

 

Vi gör första målet på hörna. Johan slår en kort till Anton som är ungefär i hörnet på straffområdet. Han chippar in den och Albert kommer högst och skallar in den i en fin båge över målvakt. Albert fortsätter att göra dom här "målskyttemålen", lite småfula och simpla grejerna som han får se så enkelt ut.

 

Lite senare har Balltorp ett inkast på vår halva. Vi blir toköveraskade av det lååånga perfekta kastet som ställer oss helt och deras gubbe kan även han skalla in en balja. Lite tråkigt mål att släppa in.

 

Resten av halvleken känns rätt så jämn. Balltorp spelar fint emellanåt men saknar den sista udden. Vi har vårat vanliga, direkta spel där vi spelar fint ibland och köttigt ibland.

 

I halvlek pratar vi mest om domaren som var under all kritik. Det jag störde mig mest på var att han var helt slutkörd efter 20 min. Han var tröttast av alla och kom in i varje diskussion helt andfådd och irriterad. Uruselt. Samtidigt tar vi upp att vi är bättre än dom om vi bara vill. Tror inte det är något lag i serien som slår oss om vi är på topp. Så det gäller att våga och egentligen bara köra.

 

Klen-Johan går ut med känning i baksidan och Elias ersätter.

 

Och vi har betydligt bättre koll i andra halvlek. Bjuder inte på någonting och tar bollen av dom gång på gång. Nu kommer jag inte ihåg alla chanser och tidpunkt på dom men vi hade definitivt några som borde blivit mål. Emil F kommer in på Mackans plats med halvtimmen kvar. Och med kvarten kvar så får Emil J lite yta på deras planhalva. Vandrar lugnt mot mål innan han en bra bit ut lossar sin darriga yttersida löjligt snyggt i målvaktens närmsta hörn. Otroligt skönt och det kändes lite som vi stagnerat i målchanser. Så den prestationen från Emil var välkommen.

 

Mannen med den talande vänstern
 

Sista kvarten har vi 3-4 lägen som vi kontrar oss till som bara ska vara mål. Albert rundar målvakten men deras back räddar på mållinjen. Marcus J har ett i ribban som studsar ner på mållinjen. Elias har en strumprullare centimetern utanför och Emil F skjuter på täckande försvarare från nära håll. Balltorp ställer till det för oss med alla deras hörnor men vi reder ut det och 3 tunga poäng inskaffat.

 

Mattias i mål var bra idag. Stabil och gjorde det som krävdes. Hade inte jättemycket att göra förutom alla hörnor och några utrusningar på för långa genomskärare.

 

Backlinjen var mycket bra. Vi har Capovs räder på högerkanten och hans ibland brutala spel. Emils finess och offensiv på vänsterkanten. Han gör sig bra som vänsterback asså. Mittbackarna var strålande idag. Olof har ju haft sina hundår nu men växer mer och mer till en riktigt stabil spelare. Otrolig viktig med sin fysik och attityd. Daniel gör väl sin bästa match hittils. Kom in i den klockrent med bra brytningar och inte en förlorad nickduell. Inga halvmesyrer där inte. MVP om ni frågar mig.

 

Jag och Anton på mitten kom fel i början men åt oss sakta in i matchen. I andra halvlek har vi full koll känns det som och dom där uppe var bra. Mackan har ju en svår roll där han ofta kommer felvänd och han vänder ju inte på en femöring direkt. Men fin i bollmottagandet och bra i defensiven. Johan är Johan och alltid bra vart han än är. Borde kunna ställa krav snart att målen behöver komma? Albin gör det bra med. Vågade utmana mer i andra halvlek och stark som ett djur i kamperna.

 

Sen har vi Albert som blir bättre och bättre. Kom ihåg för flera år sedan när man kollade på honom i något knattelag. Och man längtade tills han skulle spela i A-laget och sprinta ifrån backarna för en själv. Och nu händer det. Kan bli hur bra som helst. Elias kom ju in och han har jag nämnt förut. Bra passningsspel, stora lungor och kommer bli superviktig. Emil kom ju in på Marcus plats och den är svår. Men han har ju lagets finaste fot så några fina passningar levererade han i vanlig ordning.

 

Det är ingen som faller ur ramen idag. Tycker vi var bra som lag och kämpade på fint. Men Daniel, Anton och Albert hade en överraskande fin nivå matchen igenom. Och det är såhär. Det är en stor skillnad på Div. 4 och Div. 5. Mot stabila Div. 4 lag som Askim, Landvetter, Velebit, Väster och i viss mån Öckerö. Där krävs det så mycket, mycket mer för att ens ha en chans.


Med all respekt för den här serien. Men här kan du göra en halvdan halvlek och spela bra i en annan och ändå komma undan med vinst. Det går inte i fyran. Där är det koncentration 90 min som gäller. Sen i 5:an så kan det ena laget ha en ytterback som är sådär. Samtidigt i 4:an så kan han vara matchens bäste spelare. Så spelar vi på topp så ska det gå bra i år.

 

Donsö - Fässberg 3-1 (2-1)

Som småbarnsfar har Anders en massa att stå i, därför nytt gästspel från mig i bloggen.Om förutsättningarna för att spela fin fotboll senast mot Näset var förfärliga, fanns det inget att klaga på inför mötet mot Fässberg. Strålande sol och vindstilla. Ön visade sig från sin bästa sida denna majkväll. Snackisen inför matchen var att det vanligtvis lila Fässberg valt att komma i sitt vita bortaställoch tvingades sålunda spela i västar, något bortalagetinte uppskattade. Man kan ju hävda att de borde haft koll på vårt hemmaställ lite bättre än så och att de därför fick skylla sig själva.
 
Sent på eftermiddagen fick undertecknad veta att Kärnbratt dragit på sig en förkylning och inte skulle spela. Läge att ladda för match sålunda. Saknades gjorde även Robert som ådrog sig en lårskada senast mot Näset. Johan var dock redo för comeback efter vadskadan mot Hovås/Billdal. Utifrån detta ställde Amadio upp följande startelva:
 
Erik
Capov, Daniel, Olof, Emil J
Emil F, Anders
Johan, Marcus, Anton
Albert
 
Bänk: Kärnbratt, Nils, Elias, John
 
Vi har svårt att få till något ordnat spel i början av första halvlek. Fässberg pressar smart och vi tvingas ofta till längre bollar. Albert rinner visserligen igenom en gång men deras målvakt klarar friläget. Första halvan av halvleken är Fässberg klart bättre och hetare och skall ha en straff när Capov kommer snett in i en situation i straffområdet. Där har vi tur. I övrigt förmår Fässberg inte att omsätta sitt spelövertag i målchanser utan det känns som att vi är farligare när vi väl får till anfall. Det är också vi som tar ledningen när Anders skott utifrån ändrar riktning på en försvarare i 39e minuten. Två minuter senare står vi och sover när de får en frispark precis utanför straffområdet. De ställer sig två man vid bollen, jag skriker att jag vill ha dit två man men ingen gör någonting. De spelar igång bollen och kvitterar. Har nog aldrig varit argare på en fotbollsplan. Som tur var är de lika sårbara efter sitt mål som vi var efter vårt. Bara minuten efter 1-1 tar vi ledningen efter att Anton hittat Albert på djupet, fått tillbaka bollen och rakat in den i bortre gaveln. Riktigt läckert.
 
Trots ledning i halvlek är vi inte nöjda. Vi står för mycket på hälarna och är inte riktigt med i alla lägen. Vi är några som ryter till i omklädningsrumet och man måste ge alla i laget en eloge för sättet man tar det på. Ingen surar eller biter ifrån och i andra halvlek går vi in och dominerar totalt. Anton och Anders (och sedan John) dominerar på innermittfältet och Fässberg kommer i stort sett ingenstans. Visst någon hyffsat farlig chans skapar de väl, men det är inget mot det antal chanser vi skapar. Albert är ett ständigt hot där framme, Emil J har lekstuga ett par gånger på kanten och vore det inte för en duktig bortamålvakt skulle matchen avgjorts tidigare. Nu avgörs den i minut 77 då Marcus, efter ett strålande förarbete av Elias, kommer fri och kyligt lägger in trean. Fässberg lyfter då upp folk och får lite tryck på oss men det är ändå närmare fyra för oss än två för dem. Segern känns över 90 minuter given. Bästa halvleken i år?
 
Alla spelare förtjänar hyllningar efter den här matchen. Backlinjen är återigen solid. Olof är i mitt tycke matchens gigant. Förlorar nog inte en höjdduell och kliver gång på gång upp och bryter boll. Precis den klippa en kapten skall vara. Nils som kommer in på vänsterbacken i paus gör det riktigt bra han med. Visar nästen upp lite väl mycket kyla med boll ibland. Daniel är stabil matchen igenom och får ta ett stort ansvar för uppspel i första halvlek när Fässberg pressade högt. Capov löper mest som vanligt. Fick tyvärr inte ut så mycket offensivt av allt sitt löpande, men är (bortsett från straffen som inte blev) klockren bakåt. Fantastisk inställning.
 
Mittfältet gör en okej första och en fantastisk andra halvlek. Anders och Emil F fick inte många bollar att jobba med i första halvlek, men när bollen väl hittade deras fötter visade de båda prov på fina passningsfötter. Emil J är som alltid oklanderlig som vänsterback, men när han får ta steget upp i andra kommer hans spetsegenskaper (läs snabbhet och dribblingar) till sin rätt. Anton rör sig över stora ytor, gör mål och är väldigt nyttig. Likaså Johan som kanske inte kom loss så många gånger den här matchen. Han slår vad jag kommer ihåg knappt bort en boll utan fattar alltid kloka beslut. Oerhörtnyttig även om han inte är i centrum lika ofta nu som förr om åren. Elias såg oerhört spännande ut när han kom in. Fin teknik och spelar med ett stort mod sin ungdom till trots. Lär bara bli bättre. John får komma in i en sittande vattenbärarroll i andra och gör det med den äran. När Olof fått ta klivet ner är det skönt med lite muskler på mittfältet i John.
 
Mackan hade det lite tufft före paus och fika slite på i en något otacksam target roll bakom Albert. Får fler ytor i andra och kommer mer till sin rätt. Målet där han först vänder bort en försvarare och sedan kyligt lägger in en yttersida andas klass. Albert är kanske den mest talangfulla spelare jag spelat med. Ständigt innovativ ser han lösningar som ingen annan gör. Inga mål idag men väl assist och skapar chanser åt sig själv och andra matchen igenom. Bäst på plan tillsammans med Olof.
 
Nästa match är borta mot Balltorp som inlett strålande och seglat upp som favoriter. Blir ett härligt test för oss.
 
//Lehmann
 
 

RSS 2.0