Tillsvidareanställning för fotbollsspelare?

Så här under skolterminens startsträcka är det, precis som alltid, lägligt att stanna upp och funderar lite kring fenomenet fotboll. Jag läste på sanningskällan Aftonbladet att Modric tydligen framfört önskingar om att slippa spela söndagens match mot Manchester City. Oavsett om just det är sant eller inte så kan man nog vara rätt säker på att relationen mellan Modric och hans arbetgivare Tottenham för tillfället är en aning frostig. Här och där står att läsa om hur fel Tottenham agerar som inte låter Modric gå nu när han vill det. Den debatten är relativt uttjatad och inget jag tänker ge mig in i just nu. Vad jag däremot intresserar för mig är hur relationen mellan spelare och klubb ser och kanske kan komma att se ut.

Arbetgivare var det ju. Och så är det ju också. I dagens samhälle får man se på professionella klubbar som företag precis som vilka andra som helst. Man säljer en säljer och marknadsför en produkt som konsumenten (åskådaren/supporten) köper. Om klubbarna är företag och åskådarna konsumenter så måste de professionella spelarna ses som anställda hos företagen. Vad som särskiljer anställningsformen ifrån större delen av övriga arbetsgivare/arbetstagareupplägg är ägandet av spelaren samt kontrakten. Att Lerums kommun skulle betala en summa till Mölndals dito för att värva en socialsekreterare är en befängd tanke. Nästan lika otänkbart är det att man vid anställning skulle binda upp sig att arbeta på ett visst ställe i ett visst antal år. Fotbollsspelarnas anställningsform är snarast att betrakta som någon form av projektanställning som man inte hittar på många andra ställen.

Häromkvällen satt jag och diskuterade detta med Mr Q, min GAIS-vän som är väl insatt i branschen vid det här laget. Han förutspår att även fotbollsspelare kan komma att bli tillsvidareanställda i framtiden. Först kändes tanken orimlig men sedan tänkte jag "varför inte?". Om fotbollsspelare är anställda så borde deras villkor inte vara så värst mycket avskiljande från övriga i samhällets. Om man skriver på ett anställningsavtal av tillsvidaresort med en viss uppsägningstid, säg ett halvår, ger man klubbarna sex månader att hitta någon ny att anställa för att fylla luckan som spelaren kommer att lämna. Detta innebär alltså att spelare skulle vara fria att bryta med klubbar precis när han eller hon vill och klubbarna skulle stå maktlösa. Någon kanske, med all rätt, hävdar att det skulle vara omöjligt att skapa kontinuitet för speciellt mindre klubbar då deras bästa spelare snabbt skulle byta upp sig. Detta vore onekligen surt och skulle kanske än mer bidra till en hierarkisk uppdelning av fotbollsvärlden. Detta är dock ingen skillnad mot hur det kan se ut inom näringslivet i stort inbillar jag mig. En ung, ambitiös, hårt arbetande advokat bör attrahera de större jusristfirmorna.

En direkt följd av att införa tillsvidareanställning inom fotbollen skulle vara att klubbarna inte längre kan äga en spelare. Värvningskarusellen skulle upphöra att existera helt. Även detta skulle antagligen vara ett dråpslag för klubbar av allsvensk storlek då flertalet av dessa klubbars verksamhet bygger på att man då och då lyckas sälja någon talang ut i Europa. En utvecklad form av utbildningsbidrag kanske skulle kunna lindra.

Detta var bara några tankar. Det kanske inte skulle vara genomförbart att införa tillsvidareanställningar inom fotbollen. Klubbarnas makt skulle minska kraftigt (även om man i ärlighetens namn inte kan säga att klubbarna har särskilt stor makt nu heller). Men hur som hellst så anser jag att det ändå är rimligt att man i ett modernt samhälle ser professionella fotbollsspelare som de lönearbetare de är. Eller har jag fel? Skall man särskilja (kultur)jobb och (andra) jobb? Skulle man kunna ha en fungerande fotbollsvärld utan ägande av spelare?

Nästa gång kanske det blir några rader om skattepolitik i relation till fotboll. Men bara kanske.

//Erik

Dagen då jag slutade hålla på Arsenal del 2...


...Skämt åsido, givetvis. "Once a Gunner, always a Gunner".

1-5 mot Skottfint. 2-8 mot United. Bra helg. 

Eller inte. 

Borta mot Skottfint hade vi inte mycket att komma med, de malde ner oss utan större problem, främst i första halvlek. Vi saknade en hel del defensiva pjäser samt att vi hade vår tredje match på sex dagar och detta kan ha påverkat resultatet en aning men Skottfint var så pass mycket bättre att de hade vunnit ändå, men förmodligen inte med lika mycket. Det var inte ett Skottfint med "några kilo för mycket" vi mötte i helgen så som det varit vid tidigare tillfällen utan ett starkt Skottfint med bra organisation och grundspel och två forwards som vet var målet är beläget. Tror att det kan plocka sina poäng nu på slutet och vem vet var detta då kommer att sluta?

Den enda positiva från matchen i mitt tycke är Dawidssons kämpatakter (såg ni glidtacklingen med huvudet före?) samt Magnus "goa tjöt", den enda som manade på laget under hela matchen med en positiv inställning, det var över lag mycket negativitet som spottades ut under matchen, detta är dock inte så ovanligt när laget spelar dåligt.

Låt oss nu bryta ihop och komma igen tillsammans!
_____________________________

United slår oss med 8-2 på Old Trafford. Jag hade tippat på 4-0 till United men inte ens jag trodde att det skulle rinna iväg till dessa pinsamma nivåer. Dock Clichy, Nasri och Cesc sålda och Vermaelen, Gibbs, Diaby, Wilshere, Song, Gervinho osv borta, håller med Ola Anderson när han säger att "det är några mål i skilland där".

City krossar Tottenham med 5-1 på bortaplan och har byggt ihop ett Dream Team på typ två år. Klubben går med stora förluster men det gör ingenting för ägaren är stenrik. Snacka om olika förhållanden mellan Premier League-klubbarna, skall PL bli nya La Liga där endast två lag kan vinna ligan? Vad hände med tradition? Långsiktig planering och kunnande? Fotbollsakademier som fostrar egna talanger?

Måste erkänna att den ekonomiska dopningen inom fotbollen lämnar en besk eftersmak just nu. Skönt att Barca fortfarande är bäst, det tar fram egna talanger.
______________________________

Filmtips: har ni inte sett klassikern "Into the Wild" så gör det, en fantastisk film.


/Anton

Inga träd får växa till himlen

Ibland är fotboll oerhört ologiskt och orättvist och andra gånger är fotboll hur rättvist som helst. Vår förlust mot Skottfint i fredags är ett exempel på det sistnämnda. Vi hade inte en chans helt enkelt. Vi saknade visserligen snudd på en hel backlinje men det hade nog inte spelat någon större roll, Skottfint var för bra den här gången bara. 5-1 blev det till sist. 2-0-målet precis innan halvtid var naturligtvis blytungt att åka på och och kom till efter en rejäl tabbe av mig när jag tvekade på en utrusning. På sätt och vis känns det skönt att det inte blev matchavgörande.

*****

Jakob (eller stavar han med C), vårt senaste Bultenförvärv, kan bli riktigt nyttig med tiden. Jösses vilket tillslag den killen har. Frisparken, på vilkens retur Simon rakade in reduceringen, var en riktig kanon. Verkar dessutom förbannat trevlig.

*****

Att släppa in det sista målet precis efter vi gjort vårt är fan inte acceptabelt. Där kände jag mig rejält övergiven och vi måste uppträda stoltare än så. Målskillnad kan komma att bli viktigt om inte annat.

*****

Blixt och Milicevic var fullständigt lysande på topp för Skottfint. Båda verkar dessutom vara trevliga prickar. Att Blixt spelar med Liverpoolsvettband gör inte saken sämre. My kind of guy.

*****

Vår bristande moral i matchens sista sekvens är dock inget mot vad Arsenal visade upp idag. Jag lider med alla gunnersfans. Faktiskt.

*****

Får göra en kovändning här. Kärra tar inte hem serien. Förra året låg man i trean. På hösten har man nu förlorat mot alla lag i serien som förra året låg i femman. Naturligtvis inte acceptabelt om man har ambitioner på avancemang. Nej, nu vette tusan om inte Näset tar det ändå. Trots att man saknar Davve. De känns ju oerhört stabila just nu. Kanske det enda laget i denna knäppa serie som gör det.

*****

Skolstart imorgon. Bara femton veckors studier kvar, sedan är man äntligen utbildad socionom. Ser fram emot att ha en lön.

*****

Balltorp känns, tyvärr, också rätt stabila nu. Det gör dock inte GFF. Att de skulle slå Björkö och hjälpa oss lite var väl inte för mycket begärt?

*****

Man märker att man börjar bli gammal nu när handbollssäsongen börjar smyga igång igen. Usch. Jag har nog aldrig känt mig så långsam som nu. När snabbhet och smidighet är det man varit bra på och man inte längre har det, vad skall man då göra? Nåväl, man kan ju alltid bli en Ola Lindgren och slåss lite i försvaret. Fint.

*****

Apropå handboll. Min gamla vapendragare från tiden på Göteborg Energi och även lagkamrat i stadslaget när det begav sig, Alexander Berg, har startat en blogg för sitt Warta HP. Förvånandsvärt läsvärd och hittas här.

*****

Nu: kvällste och kurerande av begynnande förkylning.

//Erik

Skottfint diskuterar Dawidsson


Från första sidan på Skottfints hemsida:Från forumet:/Anton

Där skall skåpet stå!

3-0 i halvlek kunde varit mer. Stundtals riktigt propagandalir som när Schagge fyllde på som den värsta Beckenbauer. Synd att chippen inte höll samma klass som löpningen. Björkö hade inte ett skott på mål i första halvlek och det kändes rätt avgjort i paus.

Brydgummen, som idag fick starta till vänster i en ålderstigen (men evigt pigg) backlinje, drog på sig sitt livs första röda kort i början av andra halvlek och hade björköspelaren, som nickat över på min fumliga retur på den efterföljande frisparken, gjort mål där hade det kanske blivit match. Nu gjorde han inte det. Så det blev det inte. Istället kunde vi defiliera in två pyttsar till och Simon G hade gjort hat-trick.

*****

Spaghetti, som gjorde två senast mot Älvsborg, fick idag starta på bänken. Konkurrensen är stenhård när alla är med och igår hade vi en riktigt stark bänk.

Dawidsa var kung i luftrummet igår. Johan var kung på mitten. Simon var kung bara allmänt liksom. Patrik gjorde årets mål på Nordövallen med sin dönare i krysset en bra bit utanför straffområdet. I övrigt stod alla för en hejdundrande arbetsinsats. Det är väl vad man behöver veta.

*****

Gött att hålla nollan och ha lite flyt för en gångs skull. Det har jag förtjänat.

*****

Det är tätt mellan matcherna nu. På fredag väntar Skottfint uppe på Ruddalen. Skottfint fick den otacksamma äran att vara första lag att ta stryk mot oss i år efter sex matcher utan vinst. Idag är de dock i gott sällskap där och behöver inte skämmas. Vi kan räkna med en tät match. Våra två möten i år har slutat 2-2 (träningsmatch) och 3-2 så klart är att inte mycket skiljer lagen åt. I Skottfint finns, som alla vet, en hel massa rutin och spetskvaliteter. Man kan dock aldrig vara riktigt säker på vilka som är med. En som säkert inte är med är allas vår Patrik "Pastorn" Jacobsson, som nu beslutat att lägga skorna på hyllan. Mycket tråkigt, hade varit trevligt att se honom på planen igen. Skottfint finner vi i dagsläget på en stabil sjätteplats i serien med 24 poäng, fyra mer än vi har. Chansen att täta till serien ytterligare finns alltså på fredag. Hoppas att det kommer en liten klick Donsöfans till Ruddalen och ger oss sitt ovärderliga stöd.

*****

Om om inte fanns... Lekte med tanken på hur tabellen sett ut om man räknat bort de sex första matcherna, då vi endast tog en pinne. Svaret blir som följer:

1. Hovås/Billdal   11   5   5   1    18 - 12  +6   20
2. Donsö              11   6   1   4    27 - 21  +6   19
3. Öckerö             11   5   4   2    18 - 14  +4   19
4. Näset               11   5   2   4    26 - 20  +6   17
5. Kärra                11   4   4   3   16 - 15   +1   16
6. Sandarna        11   4   4   3    15 - 14   +1  16
7. Älvsborg          11   4   3   4    25 - 20   +5  15
8. GFF                  11   4   2   5    12 - 17   -5   14
9. Björkö              11   3   3   5    14 - 18   -4   12
10. Skottfint         11   3   2   6    16 - 19   -3   11
11. Balltorp          11   3   2   6    13 - 22   -9   11
12. Dalen             11   1   6   4   13 - 21   -8    9

Givetvis bara ett tankeexperiment och inget man kan komma att klaga över. Alla omgångar räknas ju såklart. 19 poäng på elva matcher ger ett poängsnitt på 1,73 per match (avrundat). Samma poängsnitt i de första matcherna hade gett oss tio poäng ytterligare. Då hade vi, åtminstone, legat trea. Detta visar hur viktigt det är att hålla en jämn nivå under hela seriespelet.

//Erik

Tekken


Tänkte bara nämna att det spelades en TV-spels turnering mellan Johnssons & Janssons (inklusive Alex) i helgen hemma hos Emil. Spelet var det nyaste Tekken på PS3. Efter 2,5 timmar stod Tobbe som vinnare efter en hel del gnetspel med karaktären "Law" och kunde stolt gå hem med en prispott på 700 Kr.

Själv åkte man ut i semi mot Johan i en jämn match som kunde slutat hur som helst. Tobbe vann den andra semin mot Anders. Starkt gjort med tanke på att Anders var den som kanske imponerat mest tidigare i turneringen med sin högsparkande karaktär "Hwoarang".

Noterbart är att Emil inte ens nådde semi.

Björkö idag, käka taggtråd!

/Anton

När alla bitar faller på plats

Helgen kunde knappast blivit bättre. All stress och oro blev till sist till någon form av fullkomlighet. Allt som kunde gå snett gick bra. Duggregnet och snålblåsten försvann och strålande solsken infann sig lagom till den sagolikt vackra vigseln. Inte ett öga tort där inte. Allt som kunde gå bra gick också bra. Vår 5-3-seger möttes av juben från samtliga gäster och gladde brudgummen. Att sedan Liverpool gick och vann för första gången någonsin på Emirates gjorde inte saken sämre. Det var helt enkelt en sådan där helg där alla bitar bara föll på plats på ett så naturligt sätt.

*****

Volleyskott i krysset? Attón? Mycket skall man höra innan öronen trillar av...

*****

Nu är det dock dags att sluta njuta av helgens triumf. Imorgon är det på nytt dags för match. Björkö hälsas välkomna till Nordövallen. Tabellen är inte så lite av ett getingbo och varje poäng känns livsviktig i detta skede. Björkö har på 16 matcher spelat in 17 poäng, precis samma siffror som vi kan skylta med så här långt. Det går inte nog att understryka hur viktig utgången av den här matchen kan visa sig vara. Det är dessutom rejält tajt både uppåt och nedåt i serien. Man vet inte om man skall vara rädd för lagen bakom eller kolla uppåt på de man kan jaga efter. Så här ser tabellen ut i nuläget:

Göteborgs FF 17 9 3 5 30 - 20 10 30
Öckerö IF 17 8 5 4 24 - 19 5 29
Hovås/Billdal IF 17 7 7 3 25 - 20 5 28
Näsets SK 16 8 2 6 36 - 26 10 26
Kärra/Klareberg IF 16 7 5 4 23 - 16 7 26
BK Skottfint 17 7 3 7 23 - 22 1 24
Älvsborgs FF 17 6 5 6 32 - 25 7 23
Sandarna BK 17 6 5 6 21 - 22 -1 23
IFK Björkö 16 4 5 7 25 - 24 1 17
Donsö IS 16 5 2 9 24 - 34 -10 17
Balltorps FF 17 5 2 10 21 - 41 -20 17
Dalen/Krokslätt 17 3 6 8 17 - 32 -15 15

*****

Jag vet personligen väldigt lite om Björkö. Jag var ju skadad i bortamötet och har bara spelat mot de grönvita vid ett tillfälle. Det var för tre år sedan då vi blev utskåpade i cupsemin ute på Björkö. Vad jag därmot vet att Björkö vann årets cup efter straffdramatik mot Öckerö. Vad jag också vet är att Captain Anders nu är tillbaka efter avstängning och att alla våra bröllopsfirare nu finns tillgängliga igen. Vi bör med andra ord kunna komma med en bredare trupp än vad som var möjligt i helgen.

Nu hoppas jag att det blir fullt av folk runt "Vallen" imorgon, vi behöver, och förtjänar, allt stöd vi kan få.

//Erik

Helgen i Snabba Cash-stil


Comeback mot Älvsborg. Vi spelar bra i första halvlek, de imponerar inte. Vi gör fyra mål, solen skiner. Jag sätter en volley i krysset. Grabbarna verkar gilla mitt mål.

Lycka.

Andra halvlek, Älvsborg kämpar, kommer nästan ifatt. Vill byta men får inte, inga avbytare.

Trötthet.

Vi vinner tillslut, Emil sätter två mål, fortsatt het. Låret höll.

Bra dag.

Hem till mig, kompisar och kollegor på besök. Utgång. Är på G. Lyckorus.

Det blir för mycket. Klarar inte riktigt av det. Inte rutinerad längre.

Hemgång.

Söndag, mår inte bra. Jag och Samuel kollar TV, vi säger ingenting. Saliv rinner i mungipan. Märker ingenting.

Jobb på måndag igen. Första dagen i resten av mitt återstående liv.

Tillförsikt.


/Anton

Petter, bortfall samt Påvelunds konstgräs


Då gör man tydligen comeback mot Älvsborg efter flera månaders frånvaro p.g.a. diverse muskelskador som jag inte ens skulle önska Cashley Cole eller Joey Barton. Denna comeback har väl påskyndats lite grann med tanke på alla bortfall vi har inför Älvsborgs-matchen:

Lehmann (bröllop)
Petter (bröllop)
Magnus F (bröllop)
William F (bröllop)
Micke
Höglund
Anders (avstängd)
Kjellberg (skadad)

I Lehmanns frånvaro har Tom DIS-hjärta nog att åter damma av handskarna trots att han numera spelar ute.

Dock skulle jag återigen vilja rätta Lehmann på nedan inlägg, matchen kommer att spelas på Påvelunds konstgräs och inte Apelsinplan. Det skall även tilläggas att det känns skönt att få rätta Lehmann för en gångs skull. Han har för det mesta koll och drar sig inte för att rätta andra.
___________________________________________________________________

Captain America behöver ni inte se på bio, det är endast en film fylld av klichéer och relativt ointressant action. Då var faktiskt Thor lite coolare. Just for info.
___________________________________________________________________

Petter går alltså och gifter sig bara sådär. Tror att det håller max två år sedan vill Petter "vara fri och hitta sig själv" och sticker på en ensam vandring upp i bergen i Nepal och kommer sedan ner som en ny människa med ännu mer skägg...

...Nä då, tror att det blir kanon och önskar Petter & Martina all lycka i världen.Han passar så bra ihop med Donsö denna Petter Käll, han ser till och med ut som en fiskare. Finns det chans att han slår sig till ro med sin Martina på Donsö, månne?

/Anton

For better and for worse

I övermorgon spelar vi mot Älvsborg. Detta Älvsborg som är nåt så in i bomben heta just nu och gjort tio mål på två matcher. Vi har revansch att utkräva efter 0-3-förlusten tidigare i våras men det blir tufft, var så säkra. Jag tror dock det blir en rolig match och jag har alltid gillat Apelsinplan. Utöver detta är förra matchen mot Älvsborg enda tillfället i år då jag känt mig överglänst av motståndarlagets målvakt, vilket bara det motiverar till revansch. Därför grämer det mig lite att jag inte skall vara med på lördag. Men bara lite. För på lördag skall allas vår kära högerback/vänsterback/vänserytter/högerytter/anfallare Peter Käll äntligen säga ja till sin älskade Martina. Ord kan knappast beskriva hur glad jag är för dem. Petter är nog den enda vän jag har som jag kan sitta tyst med och lyssna på Chet Baker och dricka rödvin. Så säger jag "livet". Petter skrattar till och svarar "ja, livet". Det finns inget annat än kärlek hos mig för den mannen.

Det är dock inte bara jag som uppskattar vår tystlåtne, ibland kufiske, smålänning. Finns nog ingen i laget som inte ser vilket arbete han lägger ner på planen. Oavsett var man placerar Petter gör han stort sett alltid ett gediget arbete. Petter är kanske inte den mest spektakulära spelaren i Donsö men ack så stabil. Det hade nog inget med det att göra men en gång erbjöd The Great Baker himself ett jobb på stående fot. Petter skrattade och sa att han skulle tänka på det. Det svaret dög dock inte för Bagarn. "Man måste gå igång." Tydligen.

Precis som för typ alla i laget, så är Arsenal laget som ligger Petter närmst om hjärtat. På lördag tar de emot mitt kära Pool. Fantastisk match som på förhand känns helt öppen. Allt roligt måste verkligen hända på samma gång. Det tillhör dock inte vanligheterna att jag missar en egen match och en Liverpooldito utan att bry mig nämnvärt. På lördag finns det ingenstans jag hellre är än i Småland och uppvaktar brudparet.

Skål för fan!

//Erik

Den här serien alltså

Björkö besegrade Skottfint med 2-0, Dalen fick med sig en pinne hem till Mölndal ifrån mötet mot Sandarna på Majvallen och Balltorp lyckades med samma bedrift ifrån Öckerö och Prästängen. Alla våra konkurrenter i botten tog alltså poäng igår. Attans.

Jag blir överhuvudtaget inte klok på årets div. 4B. Ingen match känns klar på förhand. Hur kan Hovås/Billdal ligga tvåa? Hur kan Sandarna, som var så briljanta mot oss, tappa poäng mot Dalen. Hur kan vi besegra GFF och Kärra? Det sista är det nog många andra som undrar i vilket  fall. Just nu vet jag varken ut eller in. Vilket lag vinner, vilka åker ut? Går ju inte att tippa (även om jag håller kvar Kärra som favoriter).

*****

Jimmie gjorde Balltorps mål igår. Såklart. Kunde du inte stannat i Fässberg? Vår match mot Balltorp i sista omgången kan ju komma att bli en riktig nagelbitare.

*****

Helskägget avrakat.

//Erik

Min åsikt kring incidenten med den ökände Joey Barton


Mitt tidigare inlägg kring Joey Barton var ju givetvis skapat med en gnutta humor. Det Barton gjorde är ju inte helt oförlåtligt. Dock skulle jag vilja argumentera för att Bartons uppförande var totalt opassande på en fotbollsplan. Att Gervinho blir utvisad för att först ha försökt filma till sig en straff plus för att ha börjat vifta med armarna mot Joey Barton kan jag köpa, han "tappade det" får man ändå medge.

Dock stör jag mig otroligt mycket på Joey Bartons uppträdande i denna situation. Först springer han fram till Gervinho, totalt skogsrasande för att Gervinho försökte filma. Han rycker upp honom och börjar helt enkelt att skaka honom fram och tillbaks. Tillåtet på en fotbollsplan? Nä, just det. Efter detta tappar Gervinho fattningen och börjar vifta för att ta sig loss och efter lite turbulens med andra spelare som tillkommit viftar Gervinho till Barton i ansiktet, ungerfär lika hårt som skolflickorna på lågstadiet slår till varandra. Barton faller då som en fura och det röda kortet är ett faktum medan Barton klarar sig med endast gult.

Alltså, att först bli så arg för att en motståndare filmar och sedan filma själv? Hycklare!

Ses ikväll, gubbs.

/Anton

Bu fucking hu

Som svar på Antons hata-Joey barton-inlägg måste jag tipsa om Peter Hyllmans reflektioner efter Arsenals premiärmatch på fotbollskanalen.coms englandsblogg. Han har noterat hur det i Arsenal finns en självömkande kultur där man istället för att ta en titt på sin egen insats ständigt fokuserar på andra och tycker synd om sig själva eftersom de ständigt blir orättvist behandlade. I detta fallet Joey Barton. Mycket intressant läsning och det ligger mycket i det. Wenger bör nog i hög grad beskyllas för denna kultur och frågan är om Gunners kan vinna något så länge det ser ut som det gör. Undertecknad tror nog Arsenal skulle må bra av ett managerbyte. Eller vad säger ni Gunnersfantaster?

*****

Visst hade jag svårt att njuta av Larssons drömmål. Jag ser dock ändå på säsongen med tillförsikt. Första halvlek skall tydligen varit riktigt bra och med så många nya spelare är det bara att vänta att det kommer se lite rostigt ut ett tag. Värre då att United återigen lyckas vinna tack vare ett sent självmål. Har de återigen satt tonen för hur säsongen kommer att se ut? Tror United blir tuffa i år igen.

*****

Gött att ha både Attón och Spaghetti igång i matchande igen. Speciellt Emil har sett oerhört kvick ut på träning och blir ett välkommet inslag i vår offensiv.

*****

Två dagar efter den bragdartade insatsen mot Kärra har man gjort sig förtjänt av att mysa till gamla Belle & Sebastianlåtar, skjuta upp den där stodstädningen av lägenheten som verkligen behövs och dricka en massa kaffe. Vad skulle man göra utan kaffe?

//Erik

Shoot on sight


"Dead or alive" är det som gäller enligt Interpol./Anton

Höst


Helt underbart med seger mot Kärra och bra referat av Lehmann som vanligt. Vi är som bäst när vi slår från underläge och kämpar lite extra för varandra, á la DIS style.

Själv fick man göra en liten comeback då det spelades ca 60 minuter i B-laget mot Utsikten igår på ett regnfyllt Kobbegården. Otroligt roligt att få vara med igen, låret kändes lite stelt med det blev i alla fall inte sämre vilket är positivt. Matchen slutade med förlust 3-4 efter tre mål av en mycket het Emil J som inte ser ut att ha tappat mycket under sin rehabperiod. Han har fortfarande lite känning men vill det bara läka ihop helt i en snar framtid kommer han att bidra i en viktig bottenstrid nu i höst. I övrigt tycker jag att Tom & Erik som mittbackspar spelade upp sig bra efter en trevande inledning där Utsikten ledde med 2-0 efter ca tio minuter. De blev ofta lämnade lite ensamma med redde ut det bra. Kul var det också att se junisarna John Backman och Kevin som såg pigga ut, John hade bland annat ett mycket fint samspel med Tobias J i första halvlek medan Kevin var ytterst nära att göra mål vid ett flertal tillfällen. Kul att se potentiell tillväxt inom föreningen, hoppas på ännu mer i framtiden då vi har haft lite problem att få fram nya spelare.

Het lista denna vecka:

1. Viktig seger mot Kärra.
2. Bagis visade enligt rapporter att gammal är äldst.
3. Tv-spels turneringen hos Emil på fredag med tusen spänn i potten, började ladda redan förra veckan.
4. Bissens drömmål mot Liverpool. Kan tänka mig att Lallen myser rejält medan Lehmann myser desto mindre.

Inte ens nära:

1. Cescs övergång till Barcelona.
2. Cescs övergång till Barcelona.
3. Cescs övergång till Barcelona.

Ses på tisdag, ända in i kaklet nu!

/Anton


Way Out West i all ära, Pärleporten klingar på Donsö

Det var som Magnus sa det. "Det finns segrar som är härliga och sen finns det segrar som är extra härliga". Det här var en sådan. Petter sa redan på båten att han hade en känsla av att vi skulle vinna och jag skrev även innan matchen att vi brukar höja oss när oddsen är emot oss. Första halvlek var nog vår bästa i år. 2-0 kunde varit 3-0 om inte deras målvakt stått för en fenomenal benparad på Patrik Höglunds friläge. Vi låg rätt hela tiden och till skillnad från vårt förra möte med Kärra så vann vi i första halvlek mittfältskampen. Både Johan och Patrik var fantastiska och Kärras spelmotor Peter Reitz fick inte chansen att styra och ställa som han gjorde i våras. Frågan är om något lag kan ställa ett bättre mittfältslås på banan än vi kan när de två spelar ihop.

I andra halvlek orkade vi inte hålla uppe spelet på samma sätt som i första. Vår uppspel på Magnus och Simon försvann nästan helt och hållet och matchbilden såg väl ungefär ut som när Sverige spelade mot Argentina i VM 2002. Trots det väldiga bollövertaget lyckades Kärra dock inte vaska fram så många målchanser och efter reduceringen med tio minuter kvar kändes det aldrig riktigt farligt igen. Det är väl det man kan säga om Kärra efter att ha mött dem två gånger nu, de är oerhört bollskickliga och spelar en väldigt trevlig fotboll, men har svårt att skapa de där klara lägena. I vilket fall mot oss. Tror dock fortfarande på Kärra som seriesegrare.

*****

De norska domarna vi hade igår var fantastiskt bra tycker jag.

*****

Riktigt getingbo i botten på serien nu. Tre lag på 14 poäng, ett på 15. Nu är det bara att köra på och inte vara rädd att förlora.

//Erik

Omstart

Omstart för bloggen och omstart för serien. Har varit så mycket jobb i sommar att jag inte orkat lägga ner den energin som krävs för att hålla bloggandet vid liv. Nu är det bara ett nattpass kvar för den här sommaren och sålunda kan fokus återigen flyttas mot fotbollen. Personligen har jag ett jäkla sug nu. Att vara skadad är något som jag varit oförskämt bortskämd med att inte vara under mitt idottsliv så därför var det tungt att vara borta (eller spela utan att kunna prestera på topp) på slutet av vårsäsongen. Låret känns nu mycket bättre och självförtroendet är på topp. Träningen känns roligare än på riktigt länge och det skall bli hur kul som helst att få känna på matchpulsen imorgon.

För motståndet imorgon står Kärra/Klareberg, det lag i vår serie som i mitt tycke spelar den trevligaste fotbollen. Vår poäng vi fick med oss i våras var en jag fortfarande är rätt stolt över. Kärra är också min favorit till att ta hem serien nu när GFF börjat tappa poäng. Det är med andra ord ingen lätt uppgift vi har framför oss imorgon. För att göra det hela snäppet värre så saknas Captain Anders (avstängd), Kjällbäh' (avstängd och i USA), Norrheim (I USA med Kjällbäh'), Spaghetti (skadad) och Attón (skadad). Det innebär att endast Johan återstår i vårt ordinarie mittfält. Det är dock i situaitioner som dessa som vi i DIS brukar höja oss och utföra riktiga kämparinsatser (minns GFF borta). Vi har absolut inget att förlora. Vi ligger pyrt till i serien förvisso, men det är inte den här matchen vi skall vinna. Fler chanser kommer så vi kan gå ut på planen helt utan press och bara ha roligt. You gotta love it!

*****

VM-finalen mellan USA och Japan var en av de mest underhållande finaler (och kanske fotbollsmatcher överhuvudtaget) jag sett. Slår inte en viss klassiker i Istanbul men riktigt roligt var det. Hoppas man kan slippa snack om att damfotboll inte kan vara kul nu.

*****

Premier League! Världens roligaste liga drar igång imorgon igen. I år känns vi heta. Lallens Sunderland i första omgången blir en bra värdemätare. Tror Carroll gör två. Minst. Annars tror jag det står mellan Manchesterlagen i år igen. Chelsea's mittfält känns för tunnt nu när Essien gick sönder igen och Arsenal... Ja Arsenal. Nej, inte deras år i år heller. Att Cesc försvinner tror jag visserligen är bra för gruppen i stort men man förlorar ju ändå sin kreatör. Dessutom saknar man ett svin på innermittfältet och backlinjen känns lite för svajig för en PL-titel. Efter som typ 97 % av alla i laget håller på Gunners vet jag att ni inte håller med mig. But quite frankly, I don't give a damn.

*****

Fotboll, spelat av kvinnor borde man väl uttrycka det egentligen?

*****

Balltorp är rätt heta nu. Att man dessutom fått tillbaka Jimmieboy gör dem ju inte sämre heller. Gillar jag inte.

*****

Tur det finns fotboll så man slipper tänka på norsk massaker, ekonomisk kris och brittiska klassmotsättningar och upplopp.

*****

Räknar med full uppslutning från alla på öa imorgon. Ni har chansen att få se ett fantastiskt fotbollslag. Och Kärra är inte så pjåkiga de heller.

//Erik

Det gör ont i själen när man läser detta II


Från Skottfints hemsida:R.I.P Patrik Jacobsson, "Born and Bred" Donsare

/Anton

Det gör lite ont i själen när man läser detta


Från FCF-bloggen:Ack Lallen, trodde du var DIS for life

/Anton


RSS 2.0