DONSÖ I.S FOTBOLL 2017 / 3 GULD / ”SUCCÉ”

 
Så här enkelt kan man egentligen sammanfatta årets säsong, men vi kan ändå ta det från början.
Med facit från förra säsongen då det slutade så här: 3:e plats  20 sp  8/6/6  43 – 42   30p, så var den självklara målsättningen från den nya tränartrojkan (Mikael S, Alvar G, Ralf A och Janne coach) att minska antalet insläppta mål.
Själva träningen hade focus på att stärka försvarsarbetet över hela plan, från forwards till målvakt. Vi hade ett hårt arbete framför oss. Vårt första mål var också att all träning skulle ske på vår eminenta anläggning med klubbstuga, hall och framförallt ”Nya Donsövallen”, tror inte att det finns någon bättre anläggning i Göteborg med omnejd.
När vi också har en av planskötarna i tränarstaben, så är vi säkra på att vi alltid har en perfekt matta att träna på. Det blir kanske lite omak på vinterhalvåret för de spelare som bor i stan, men under resten av året går det lätt som en plätt med egen båt till alla aktiviteter, som träning och match. Nu har t.om de mest inbitna landkrabborna lärt sig att navigera ut till Lurken.
 
Årets säsong började med en upptaktsträff med frågor & svar, en bit mat och allmän info om hur vi skall omsätta träning till matchverklighet.
Vi tränade tisd/torsd + extra träning för juniorerna på söndag eftermiddag. Självklart vill man ju träna lite mer, men ute i skärgården med stor konkurrens av andra aktiviteter plus att i de lägre divisionerna är inte alltid fotboll prio ett i spelarnas vardag.
Dessutom har vi många spelare som bildat familj med större ansvar än vad man kanske är van vid. Det är alltid bättre att vi är många på träningen 2 ggr/v och vi har haft ett snitt på ca 14-15 spelare. Så här har vi tränat under hela säsongen med några undantag då matcher kommit emellan.
Träningsmatcher varvades med Västra Cupen med blandade resultat, svåraste motståndet stod Utsiktens BK för, där vi föll med 0-4. Utslagna fr gruppen, facit:  7   4  1  2   13 – 13  13 p
 
Helgen innan seriestart åkte vi ner till Helsingborg för ett miniläger (fred-sönd), som bjöd på bra väder förutom att det blåste snålt. Bra boende på Grand Hotel och efter teori, landskamp blev det utgång med sen hemkomst för några, men alla deltog i söndagspasset, som av någon anledning var inriktad på fasta situationer.
Eftersom det stundade påskhelg, så valde vi att spela vår första seriematch hemma på annandag påsk mot Hällesåker. Vår 1:a halvlek blev en chock för våra spelare och den kunde ju börjat bättre, 0-3 i paus, vi reste oss och vände på steken, men vi nådde trots allt oavgjort.
Det dök upp många frågetecken efter matchen, hade vi haft fel focus osv, men det var bara att ta nya tag och köra på. I nästa match väntade Masthugget på Majvallen (Gbg:s sämsta plan fn) och redan i 1:a halvlek kom ännu en kalldusch då vi fick Olof L (en klippa i försvaret) utvisad, spel med 10 man i ca 65 min. Det kunde ju börjat bättre, men vi kom ändå billigt undan då Masthugget inte hade turen med sig vid sina målchanser.
Vi hade ju en viss målspruta vid namn Albert H och han avgjorde matchen till vår fördel med 2 fina avslut.
Av bara farten vann vi också nästa hemmamatch mot Näset med 3-1. Nu trodde vi att vi var med i matchen igen och nu väntade 2 svåra bortamatcher mot Härryda resp Hovås/Billdal, förlust i båda (0-1 / 1-2) med uddamålet. Väldigt onödigt kan tyckas. I förhandstipsen i den berömda Dalla/Rastabloggen var vi tippade att få en mellansäsong pga att vi föryngrar i truppen, så någonstans mellan 6:a el 8:a skulle vara realistiskt.
Balltorp tillsammans med Finlandia/Pallo kommer att fajtas om seriesegern med Styrsö BK som förste utmanare. Under våren har vi fler hemmamatcher än vanligt och detta beror på Sjöfartsmässan i aug/sept, som stänger Donsövallen i ca 3 veckor. I kommande match väntade seriefavoriten Finlandia/P, som enligt utsago skulle ha stenkoll på våra spelare, men man hade tydligen glömt att ”scouta” Albert H ordentligt.
Han ordnade 4 mål och en assist till slutresultat 5-0. Vi skall inte heller glömma vår reservkeeper Christian Svanström, som höll nollan med många klassräddningar. Nästa lag som fick vända hem med en förlust var FC Fiskebäck 0-2, det är dock alltid jämna matcher. I nästa match väntade ”årets match – derby” mot ärkerivalen Styrsö BK. GP var på alerten med ett stort reportage både före och under matchen.
Det kom storpublik ca 400 personer, och vi hade stora förväntningar på matchen samt fortsättningen av våromgången. Vi hade ju också lottats mot segr Styrsö/Fotö i Skärgårdscupen. Nu gick det inte riktigt som vi tänkt oss trots ett ganska markant spelövertag lyckades vi inte få in bollen i Styrsös mål, utan vid en tilltrasslad situation efter en hörna lyckades bollen rulla in i vårt mål (0-1), såg ut som självmål.
En svårsmält och prestigefull förlust, men det var bara att ta nya tag. 
 
Av bara farten följde 3 klara vinster mot FC Linné 3-1, Kungsladugård 6-2 och Balltorp 4-1, alla på Donsövallen Nu var det dags att vända på serien och då gick resan till Hällesåker på deras svårspelade hemmagräs i regnrusk. Att det skulle bli en svår match visste vi om, focus var att kriga hela tiden och aldrig ge upp, men vi fick det svårt och hamnade i underläge hela tiden trots upphämtning, felaktiga individuella beslut bäddade för ytterligare en förlust på denna otursplan, nu med 3-4. Då Hällesåker sedan åker ur serien är det ännu mer genant (totalt 1 p och 7 insläppta mål av totalt 16). Detta blev ändå att startskott mot en otrolig resa på seriehösten. Innan sommarvilan kom Masthugget ut, men fick vända hem med en förlust i bagaget (0-3).
Innan cupen kunde vi konstatera att vi låg på en behaglig 4:e plats i serien, men nu väntade dock Styrsö BK igen på Amneviksvallen, lottningen var gynnsam för båda lagen, vägen till final låg öppen, det gällde bara att ta vara på chansen. Återigen blev det en jämn match och även denna gång var det tillfälligheterna som avgjorde, tyvärr till vår nackdel igen, då Styrsö knöt ihop säcken och vann med 2-1.
Resten är historia när SBK vann cupen efter förlängning och straffar (5-4) mot segersäkra Öckerö IF. Styrsö har vunnit 2 ggr tidigare, 1972 och 1986. Vi lyfter på hatten för Styrsö BK!!! Innan höststarten passade vi på att ha det årliga mötet med IFK U-17, som vi fått äran att arrangera under många år (troligtvis sista gg då tränare Björkman inte får fortsätta efter 35 år i Blåvitts tjänst). Det blev en trevlig och välspelad match men vi räckte inte riktigt till utan fick nöja oss med en hedersam förlust 2-4. I denna match fick vi se en återvändare göra comeback i ”Donsötröjan”, Olle Backman från just IFK U 19, ytterligare en målgörare med speed.
 

Nu till höstens otroliga resa med idel vinster och 28-0 i målskillnad, nollan hölls i serien fr 21 juni till 70:e minuten den 8 okt, totalt 9 vinster, inkl Masthugget på våren när det vände.

Vi tog en gruvlig revansch på både Härryda 6-0 och Hovås/Billdal 7-0 med målkalas, sedan vann vi också 3 täta matcher med uddamålet 1-0 (Finlandia/P, Fiskebäck), Styrsö BK besökte Donsövallen och fick se sig slagna i 89:e minuten, då vår pånyttfödde målkung Simon Gustafsson satte ett av sina skönaste mål inför storpublik (ca 450), som fick njuta av segerns sötma. Resterande lag FC Linné 3-0 och Kungsladugård 2-0 kom av bara farten. Nu har vi plötsligt toppkänning och det ser onekligen bra ut, då våra konkurrenter om seriesegern också har poängtapp. Inför sista matchen såg det ut så här: Donsö 49 p +44, Fiskebäck 47p + 22, Finlandia 46p + 33. Fiskebäcks hopp stod till Styrsö, som tog emot F/P på Amneviksvallen och vi hade Balltorp borta, en svår match, men i det stim som vi befunnit oss under hela hösten var självförtroendet på topp.

Vi trummade på som vanligt, där våra snabba forwards vänder ut o in på motståndarnas försvar och leder komfortabelt med klara 3-0 till minut 70, då våra mittbackar för dagen Olof L och Anton H (fantastiskt bra båda två över hela säsongen) springer på samma boll och lämnar Balltorps forward ensam med Erik H i målet 1-3. Plötsligt drabbas vi av hybris med både en mental och fysisk kollaps på samma gång.

Några olyckliga byten bidrar också till att vi åker på vår första förlust (3-4) sedan bortamatchen den 16 juni mot Hällesåker. Nu blir det väntans tider när rapporten fr Styrsö säger att matchen blivit försenad pga att en av domarna åkt till fel ö. Finlandia får med sig 4-1 i bagaget och det räcker bara till 2:a plats.

Vi har vunnit, SERIESEGERN är vår (inte dåligt av att lag som fick förhandstipset som mittenlag). Nu var det inte nog med detta utan både vårt reservlag och juniorlag kan ståta med SERIESEGER!!! Både härligt och roligt att se hur våra spelare utvecklats under året, viktigt att understryka är också vår tillgång till våra äldre och rutinerade spelare, som drar ett tungt lass. Dessa visar vägen för våra yngre talangfulla spelare på både träning och match. Seriesegern är också ett kvitto på vår fotbollsfilosofi!!!

Vi vill inte sätta betyg på enskilda spelare i år, utan alla har på sitt sätt bidragit till föreningens fantastiska resultat 2017, men våra 12 nollor (nytt rekord i DIS historia) av våra målvakter (Erik Hornby 9 st och Christian Svanström 3 st) måste ändå uppmärksammas.

Nu vilar vi fram till nästa säsong, med undantag av frivillig träning utan ledare, fram till dess att vi börjar igen i januari med 3 pass/v (v 2-7), därefter 2 ggr/v och match.

Aktuell information via mejl el sms på laget.se. Nedan följer årets statistik, som du även hittar på Skärgårdsfotboll.se

 Med vänlig hälsning      Janne  ”coach”

 

 
 
                        
 
               
 
                                      DONSÖ I.S 2017 ; SPELARSTATISTIK
 
 
                             
 
                                 
 
 
                                
 
På Rasta/Dallabloggen kan man också läsa allt om årets seriespel.
 
Vi får inte glömma alla våra fina ledare, alltifrån senior ner till våra ungdomsledare, samt alla spelare.
När vi började i januari sådde vi några frön och under vår/sommar har dessa grott så nu i höst kunde
vi ta in en fantastisk skörd i form av 3 seriesegrar i våra senior/juniorlag. Även i ungdomsfotbollen
SSIK har våra spelare utvecklats på ett bra sätt, så återväxten i föreningen är mycket ljus. Våra dam-
juniorer började med seriespel i år och det gav mersmak, så vi hoppas att de har motivation kvar 
till ännu ett år.  TACK ALLA LEDARE och PÅ ÅTERSEENDE 2018, då föreningen firar 80 år!!!  
 
 

 


RSS 2.0