Lallens referat Donsö – Björkö 3-2 (1-1)

En svinkall onsdagskväll spelades försäsongens näst sista träningsmatch och för motståndet stod Björkö från Göteborgs norra skärgård (fiendeland). Trots diverse tveksamheter bland spelare under dagen så lyckades till slut alla hitta till Önneredsplanen där matchen skulle spelas även om Bagarn skulle till Apelsinplan och Anton skulle till Påvelundsplan. Om det berodde på dålig information ifrån Pyttis eller om de helt enkelt inte lyssnar låter jag dock vara osagt. Efter ett sent återbud på matchdag så blev det slut 13 starka som trotsade kylan för att försvara de blåvita ränderna.

Laget som ställdes på benen såg ut enligt följande (Anton lyckades under dagen fjäska sig bort från sin nya position som mittback):

Mattias
Tobias - Bagarn - Claes - Emil
Jonas - Anton - Anders - Jimmy
Savane - Magnus
Sub: Jakob - Gabriel

Björkö började matchen helt klart bäst med ett varierande spel där man oftast försökte med djupledsbollar men växlade om ibland och visade prov på fint kortpassningsspel. Donsö i sin tur försökte söka Savane i djupled allt som oftast och den gossen är verkligen snabb och han hade med lite mer flyt runnit igenom ett antal gånger. Trots hyfsat spel i snöyran så skapades det inte några direkta farligheter i början av halvleken även om Björkö testade med några tama långskott och ett antal försök till instick mellan firma Bagarn/Claes. Norra skärgårdens stolthet tog dock ledningen en bit in i den första halvleken efter att man slagit en frispark från kanten där man hann först på bollen och skarvade in ledningsmålet förbi en chanslös Mattias. Då jag inte alls har någon koll på vad spelarna heter i Björkö kan jag dessvärre inte avslöja målskyttens namn men det finns det säkert överseende med.

Efter målet så tog Donsö över spelet lite och kom igång med sitt passningsspel. Brassen från dysten (Daniel Fhager) som jag hade äran att kampera ihop med i mittförsvaret för en väldans massa år sedan var åskådare och konstaterade snabbt att dagens Donsö inte riktigt ser ut som laget gjorde för 10-15 år sedan. Vid ett tillfälle när Anders slog en sidledspassning till Anton fällde Brassen kommentaren "hade man gjort sådär på vår tid så hade man blivit utbytt". Det var inte direkt lirarnas lag förr alltså utan där skulle bollen framåt i planen snabbare än snabbt. Några minuter efter ledningsmålet för Björkö fick Donsö frispark en bit in på offensiv planhalva. Vem som lyfte in den mot straffområdet låter jag även det vara osagt men efter att en Björkö spelare vunnit första duellen och nickat ut den ifrån straffområdet så stod Anders på rätt ställe och drog till på volley (var det verkligen helvolley? Han själv är övertygad om det så vi får väl köra på det) och bollen seglade mycket vackert in i mål via målvaktens vänstra stolpe.

Anders "Luka Modric" Jansson

Efter kvitteringen tog nu Donsö tag i spelet rätt så rejält men utan att skapa några direkta målchanser. Man förde dock spelet och vann mer och mer närkamper och det var just efter en sådan situation som nästa farliga chans dök upp. En djupledsboll mot Savane slutade med att han stötte bollen förbi en back och satte fart ensam mot målvakten men blir i det läget råkapad bakifrån. Kapningen var inte på något sätt ful men den var så klockren att den hamnar under kategorin råkapning ändå. Domaren blåste för frispark men eftersom det är träningsmatch så tyckte han inte att spelaren skulle få rött kort utan det fick räcka med gult. Frisparken stegade Jimmy upp och slog den rakt i skallen på en framflygande Claes fram till 2-1 (Claes första mål sedan 2010 avslöjades i omklädningsrummet efter matchen vilket i så fall betyder att det var hans första i Donsös tröja, fick han med sig bollen hem tro?) Resultatet stod sig halvleken ut och då kylan blev allt mer påtaglig så var inte pausen speciellt lång.

Andra halvlek var lite sämre spelmässigt kanske lite beroende på att det blev mer snö på planen och förmodligen även mer halt. Björkö kvitterade dock en bit in i den andra halvleken efter att det blivit ett halvt friläge efter att Bagarn halkat. Mattias räddade det första skottet på ett snyggt sätt men Björkö var hetare på returen och tryckte in kvitteringen. Halvleken var väldigt jämn spelmässigt och egentligen kändes det väl som en match som förtjänade att sluta oavgjort, något som Donsöspelarna inte riktigt ville. Med drygt 20 minuter kvar att spela så fick man en frispark på vänstersidan efter att Jimmy blivit nerdragen. Han stegade själv upp och skickade in bollen i straffområdet och första på bollen hann Savane med huvudet och skarvade in 3-2 målet, inte helt otagbart såg det ut som även om jag stod långt ifrån. En liten visa kom dock ifrån Björkös målvakt vilket väl även det tyder på att han kunde ha tagit den.

Resterande delen av matchen försökte Donsö mest bevaka ledningen och man lät Björkö ta över kommandot vilket dom inte lyckades utnyttja även om de skapade ett par heta halvchanser. Donsö var dock närmare 4-2 än Björkö var 3-3 i slutet av matchen när Emil skickade iväg en långboll som friställde Savane. Han var fri från ungefär halva planen och avslutade med ett hårt skott som tog i ribban. Returen hamnade hos Gabriel som kommit in i matchen i slutet, hans första avslut räddade målvakten vackert medan returen på sitt eget skott gick en bit över ribban.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att det var en helt okej match spelmässigt efter väderförutsättningarna. Båda lagen försökte spela varierande fotboll men djupledsbollar varvat med fint kortpassningsspel. Björkös två innermittfältare gjorde en väldigt bra match och får utses till deras bästa spelare i matchen. Att ett lag vann matchen var väl egentligen inte rättvist då jag tyckte det helt klart var en match där lagen skulle delat på poängen (om man nu fick poäng i träningsmatcher). Jag tackar iallafall för underhållningen, det var helt klart värt att se matchen även om det var svinkallt.

För Donsös del blir betygssättningen såhär:

+++ Bagarn
Förmodligen den spelare som är mest taggad under matchdag trots sin ringa ålder på nästan 40. Var kung i försvaret idag och visade återigen att gammal är äldst.

++ Anders
General på innermittfältet som vann väldigt mycket boll. Lyckades även få en felträff som letade sig in i mål. Kanske har han slutat titta på Arsenal på sistone och kommit fram till att man faktiskt behöver skjuta för att göra mål.

+ Jimmy
En jobbig jäkel ute på kanten som helt klart förtjänar att bli kapad fler gånger än han blir så de gäller förmotståndarnas backar att hålla huvudet kallt. Väldigt bra med boll, två fina assist idag. Även Claes och Emil förtjänar extra beröm efter sina insatser och för att citera en känd tandläkare så säger jag bara "stabilt som f*n alltså".